1. "Otwarcie"
Produkcja, muzyka: Bob Air
Tekst, rap, śpiew: Piotr Szmidt
2. "Zalew"
Muzyka: SoDrumatic
3. "Szukam.."
Muzyka: Adam Peter
Scratch: Dj Twister
4. "L.O.V.E."
Tekst, rap, śpiew: Piotr Szmidt.
5. "Kandydaci na szaleńców" gościnnie Theodor
Produkcja: Kixnare
Tekst, rap: Piotr Szmidt, Theodor
Cuty: Dj Hubson
6. "Mierzymy się wzrokiem"
Muzyka: Mindfeederz (mindfeederz.com)
Tekst, rap: Piotr Szmidt
Śpiew: Piotr Szmidt & Martina Matwiejczuk
7. "Naucz mnie czegoś"
Produkcja: Piotr Szmidt & Qciek
Drum programming, dodatkowe klawisze: Qciek
Śpiew: Piotr Szmidt & Flow
8. "Nic wbrew sobie" gościnnie Wdowa
Tekst, rap: Piotr Szmidt, Wdowa
Śpiew: Piotr Szmidt & M. B.
9. "Żywioły"
Muzyka: Donatan
Dodatkowe wokale: Wdowa, Stasiak
Cuty: Dj Ponda
10. "Zanim znajdziemy"
Muzyka: Adam Peter
Śpiew: Piotr Szmidt & Magda Grochowska
11. "Druga strona" gościnnie K8 i Pjus
Muzyka: Piotr Szmidt
Trąbka: Mes
Gitary: Andrzej Niski
Tekst refrenu: Piotr Szmidt
Pozostały tekst: Karol "Pjus" Nowakowski
Śpiew: K8
12. "Mój świat" gościnnie Zeus
Muzyka: Stona
Tekst, rap: Piotr Szmidt, Zeus
13. "Tribute to Hank 2 (skit)"
Muzyka: Piotr Szmidt
Drum programming, aranżacja: Święty Mikołaj
Tekst, głos: C. Bukowski (fragment wywiadu)
14. "W deszczu i w upale"
Produkcja, muzyka: Kixnare
15. "Zamknięcie"
16. & The Lunatics "Zegar tyka"
Muzyka: The Lunatics, w składzie: Dawid Stępnowski, Michał Jastrzębski,
Łukasz Żurkowski, Maciej Mroczek
Tekst, śpiew: Piotr Szmidt
2CD:
1. "Studio, scena, łóżko"
Muzyka, produkcja: Bob Air
2. "Z tym, co w sobie mam"
Muzyka: Stereotypy [ Marcin Słomiński - bębny, Tomek Bogacki - gitary i bas,
Marcin Gańko - saksofony, Kamil Sajewicz - miks (stereotypstudio) ]
3. "Głód zwycięstwa" gościnnie Stasiak
Produkcja: Qciek
Dodatkowe klawisze: Mój Człowiek Głośny
Tekst, rap: Piotr Szmidt, Łukasz Stasiak
Cut: Qciek
4. "Biała laska w kusej sukni z folii" gościnnie Pih
Muzyka: Mes
Tekst, rap: Piotr Szmidt, Pih
Cuty: Dj M-Easy
5. "Tam, gdzie chcę"
Muzyka: Donatan
6. "Happy home"
Muzyka: Bob Air
Tekst, rap, zawodzenie: Piotr Szmidt
7. "Mój świat (The Soulists remix)"
Muzyka: Kaerha i Dj Zulu z grupy producenckiej The Soulists
Tekst, rap: Piotr Szmidt, Zeus
No nie lubiłem za bardzo poprzedniej płyty Mesa, ale po tym projekie powiem szczerze, że jaranko fest. Zachęcił mnie już singiel. Album kupiłem tuż po premierze i powiem, że świetna robota. Chociaż trudno mi się przyzwyczaić jeszcze do śpiewanych refrenów... ale jestem pozytywnie zaskoczony. Czekam na wasze opinie
Kurwa ja nie lubie Mesa, może pare fajnych kawałków jest na płycie, niektóre bity, ze strony muzycznej ok, ale nie moge się przekonać do tego typa Dla mnie najlepszy kawałek to Tam gdzie chcę Ale ogólnie to wysłałem całą recenzje tej płyty wenotowi na pw
Dla mnie Mes jest najlepszym raperem w Polsce. Uwielbiam jego flow, styl, teksty. Od dlugiego czasu sie nim ajram ale Zamach Na Przecietnosc i Kandydaci Na Szalencow to dla mnie nowy wymiar rapu. A w szczegolnosci w Kandydatach Na Szalencow sporo nowych nurtow zaczerpnal, a cala plytka robi zajebiste wrazenie. Moim zdaniem jest to plyta roku i nic jej nie przebije.
_________________ "Wstaje skacowany wiem, że susze metke
zamien dwie pierwsze litery, skumaj pije jak przedtem "
No jak dla mnie może nie jest najlepszy, ale przez tą płytę według mnie jest w ścisłej czołówce. Kozacka płyta, lirycznie to zależy od gustu, ale poziom jest wysoki. Polecam sprawdzić Otwarcie, Z Tym Co W Sobie Mam, Mierzymy się wzrokiem, Szukam(tam jednynie bit mi nie podchodzi), Zamknięcie.. Sprawdźcie poprostu ludziska
Ja polecam posluchac calutkiej plytki od pierwszego kawalka do ostatniego. Tekstowo jest ciekawie, muzycznie jest zajebiscie, flow Mes zawsze mial mistrzowskie, a w kawalku "Zanim znajdziemy" to po prostu rozpierdala swoim flow bit. Jedyny minus plyty jak dla mnie to feat. Theodora, ktory jest przecietnym raperem i takiemu raperowi jak Mes ewidentnie zaniza poziom.
Mes się ulepszył. Kiedyś go nie lubiłam, za czasów Mesa-dresa był nie do zniesienia, jeszcze w głowie mi pulsuje "oooczy otwarte mamy siłe jak...cośtam mamy" m a s a k r a.
Ale potem przekonał mnie do siebie kawałkiem Giń Kochanie z Zamachu na przeciętność. I dla mnie to była metamorfoza. Nie ma dresu, jest garniaczek, sa dżinsy. Dzieńdobry stylu
Od tej płytki uważam, ze jest najs
"Zanim znajdziemy"- taaaa...zanim znajdziemy ma obłęd-flow !
_________________ Kochanie jestem głodna nieba i spragniona ziemi
A ja tam Mesa od poczatkow jego kariery lubilem, ale fakt faktem metamorfoza byla masakryczna. Na Zamachu Na Przecietnosc to juz praktycznie z wygladu calkiem inny czlowiek. W sumie Mes inaczej nawija na 2cztery7 inaczej na Flexxipie a inaczej na solowkach . Dla mnie zawsze mistrzowskie teksty i swietne flow. Kandydatow Na Szalncow to musze minimum raz dziennie przesluchac
uwielbiam jego flow i styl, bardzo się zmienił, jeden z najlepszych reperów w Polsce
_________________ Teraz wiem, pozostał nam już tylko niesmak, po tych kłamstwach ukrytych w dyskretnych gestach..
Drozdu [Usunięty]
Stan zjarania:
Poziom: Poznaje
Dodany: 2011-08-27, 21:11
Uwielbiam tę płytę, wstawki śpiewane Mesa <3 jego flow i teksty. Bity też bardzo dobre, jedyny kawałek, który bym wyrzucił to ten z Pjusem, który jest moim zdaniem niepotrzebny.
Za chuja nie podoba mi się ta płyta. Wszyscy zachwycają się, że Mes śpiewa, a mnie to szczerze mówiąc wkurwia. W ogóle nie zrobił na mnie wrażenie i prawdę mówiąc, byłem zmęczony po odsłuchaniu tego materiału.
Uwielbiam tę płytę, wstawki śpiewane Mesa <3 jego flow i teksty. Bity też bardzo dobre, jedyny kawałek, który bym wyrzucił to ten z Pjusem, który jest moim zdaniem niepotrzebny.
Co Ci się nie podoba w tym kawałku ?
Dodany: 2011-08-28, 12:00
Męczy mnie, jedyne co mi się podoba to śpiew K8 (jak zwykle) i bit w sumie ok.
A ja po raz kolejny podkresle ze plyta moze nie trafiac w gusta niektorych, ale napewno jest bardzo dobra i dopracowana produkcja. Ja jestem fanem Mesa i mnie nie zawodzi, od jego kawalka na plycie Reda widze jak sie rozwija i sadze ze poszedl w dobra strone.
Mes jak dla mnie to czołówka polskiego rapu, płyta zaskoczyła wszystkich. Warstwa tekstowa, technika, bity jak najbardziej na propsie. Masakryczne flow i miażdżące inteligentne wersy. Propsuje także teledysk kawałka " Otwarcie ".
Płytka mistrzostwo jak dla mnie. Uwielbiam teksty Mesa, oraz to w jaki sposób je składa. Wszystkie utwory z pierwszej płytki na propsie. Drugiej niestety nie posiadam i chyba kiedyś będę musiał zakupić, bo po przesłuchanie 1 CD i wielu innych tegorocznych produkcji, stwierdzam, że jest to płyta roku .
_________________ "Skoro jedna zapałka może wzniecić pożar,
możesz rozpalić tłum, tym czym kochasz..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum