Dzisiaj jest

Przesunięty przez: eko
2011-12-05, 18:23
Autor Wiadomość
Bristol 
Najlepszy Beatmaker

Piwa: 92/194

Stan zjarania:

Poziom: Odlot

Dodany: 2011-02-17, 19:35 

Do premiery płyty Człowień & Shot "Do Zobaczenia Później…" dzielą nas niespełna dwa dni, a jak długa była Wasza droga od początku pracy nad tym krążkiem?

Shot: O ile pamiętam to sam pomysł nagrania wspólnej płyty pojawił się podczas nagrywania "Człowieka z krwi i kości". Mieliśmy z Patem i Temate robić nowe Supa Skillz, ale już przy pracach początkowych nad albumem okazało się, że mamy całkiem inne zapatrywania na muzykę, którą chcemy robić. Jeśli pamięć mnie nie myli, to pomysł na pierwszy numer rozkminiliśmy z Hajem w Sandomierzu - chodzi o track "Nigdzie nie jest za daleko" - co prawda numer miał iść docelowo na płyte Haja, ale suma sumarum jest u nas i bardzo się cieszę. Było to w 2009 , ale nie pamiętam dokładnie kiedy. Jakkolwiek wtedy maszyna ruszyła!

Człowień: Droga nie była zbyt długa ponieważ ja wydałem swoje solo w Sierpniu 2009 od września do czerwca 2010 miałem już zgrane vokale także dla mnie ten materiał już dawno był zamknięty ,dzisiaj już mam gotowe następne solo które wyjdzie w czerwcu 2011.

Jakbyście mogli pokazać trochę zaplecza, którego nigdy nie brakuje przy tworzeniu płyty. Co się działo ciekawego? (Jakieś przygody ze sprzętem, z poligrafią, tekstami)

Shot: Pamiętam, że numer "Nieoczekiwana zmiana miejsc" nagrywałem po ciemku. Nie mogłem się wczuć w bit, więc poprosiłem Człowienia żeby zgasił światło, zaciągnąłem się holenderską naturą i poszło! Polecam!

Człowień: Dla mnie ciosem było postanowienie shota, że nie palimy fajek już u niego w pokoju i nie mogłem tak jak przy okazji wcześniejszej płyty nagrywać wokalu z odpalonym petem co naprawdę bardzo mi pomagało. Do tego ciekawym doświadczeniem było dla mnie nagrywanie płyty na trzeźwo. Polecam

Na stronie Grill Funku pojawiła się tracklista „ Do zobaczenia później…” Gościnnie głównie sami swoi Haju, Temate, Basia Em, ale też Proceente. Dlaczego akurat te osoby przewijają się na ft.?

Shot: Przede wszystkim dlatego, że to nasi bliscy znajomi! Historię numeru z Hajem już znacie. Kawałek z Temate, to jedyne co zachowało się z niedoszłej płyty SupaSkillz, więc chętnie wzięliśmy go na nasz projekt. Basia - co tu dużo mówić - wielki talent wokalny. Zabrakło jej niestety na zremiksowanej przez Mowglee'go wersji kawałka "Tempo" z powodu goniących nas terminów i grypy Basi, jednak w wersji ekskluzywnej albumu z pierwotnymi wersjami utworów, prócz kawałka "Tempo" i "Niezapominajka" możecie ją usłyszeć w bonusowym numerze "Mistrzowie".

Człowień: Ja raczej jestem zwolennikiem nagrywania ze swoimi lub chociaż z osobami których rapem naprawdę się jaram a do takich osób zalicza się Jot oraz Proceente. Na pewno nie ściągamy znanych ksywek tylko dlatego, że są znane ponieważ nasz album musi się obronić sam. A jeśli chodzi o jakieś mocne featy to jest taka możliwość i na pewno kiedyś się pojawią.

Produkcja. Głównie Eten i Golden. Sądząc po charakterze dotychczasowych muzycznych dokonań tych producentów wydaje mi się, że będzie to dość stonowana płyta. Częściej refleksyjna i zasępiająca niż radosna i euforyczna. Mylę się…? Opowiedzcie o klimacie w jaki nas wprowadzacie.

Shot: Zgadza się, to będzie zdecydowanie stonowana i refleksyjna płyta. "Iluzjoniści" to jedyny taki żywy utwór na płycie, jakoś nie mieliśmy ciśnienia na tego typu kawałki. Chyba nie jarają już nas panczlajny, raczej treść i spójna tematyka . Każdy numer jest o czymś innym, nic się nie rozjeżdża. Są może 3 luźniejsze tracki i oczywiście kawałek "Ile waży długopis" w którym daliśmy upust swojej wyobraźni. Reszta albumu jest utrzymana w konwencji refleksji, często na bazie retrospekcji .

Człowień: Jakie życie taki rap w nim zawarte jest wszystko. Według mnie pierwowzór płyty wcale nie był stonowany teraz można mieć takie wrażenie. Posłuchacie, a usłyszycie ja wiem ,że promomix tego nie oddaje.

Mocny singiel „Iluzjoniści”. Wybrany jako promocyjny numer jeden. Jak go słucham nasuwa się na myśl słowo - matnia. Iluzją jest rap-pasja, nadzieja spośród codziennych nieraz dobijających spraw. Jesteście iluzjonistami bo idealistami?

Shot: Jeśli chodzi o sam kawałek, to jest to czyste bragga. Technicznie przewinięty tekst plus panczlajny - moim zdaniem bez głębszego przekazu - czysta zabawa słowem. A jeśli pytasz na czym polega iluzja w tym numerze, to juz wyjaśniam: Na klipie chcieliśmy przedstawić nasze sylwetki przez pryzmat pozorów, jakie musimy sprawiać w określonym otoczeniu np. pracy. Chodzi o to by pamiętać, że każdy ma dwie twarze/osobowości - jedną, kreowaną na użytek systemu, a drugą prawdziwą , która ujawnia się kiedy człowiek znajduje się w luźnych, komfortowych dla niego warunkach. Czy rap to iluzja? Patrząc po klipach co poniektórych, to nawet nie iluzja, a kiepska sztuczka jak wysłanie kaczki do przyszłości w brytyjskim 'Got Talent'. Czy jesteśmy idealistami? Myślę, że w pewnym stopniu każdy jest - kwestia ideii.

Człowień: A mnie się ten kawałek średnio podoba mamy lepsze.

Płyta ukazuje się pod szyldem Grill-Funk Records. Opowiedzcie o tym wydawnictwie i współpracy z nim.

Shot: Zajebista sprawa! Mamy świetną ekipę w naszym gangu: raperów, wokalistki, producentów i Dj'ów. Bleiz bardzo dobrze spisuje się w roli głównodowodzącego, płaci nam gruby hajs i jest git!!! A tak na poważnie atmosfera w Grill-Funk jest luźna ,bo prawie wszyscy znaliśmy się zanim znaleźliśmy się w jednej stajni.

Człowień: W tej stajni troszkę jeszcze brakuje nam sianka, ale numery są w dechę.

Prócz koncertów jakie promocyjne działania w zapasie? Następne klipy?

Shot: Będą jeszcze co najmniej dwa teledyski. Koncerty - wiadomo. Zobaczymy co wymyśli kapitan Bleiz.

Człowień: Ja dodam zdjęcie na naszej klasie.

Chłopaki - dzięki za wywiad. Słuchacze – przy okazji tej rozmowy zapraszamy na dwa najbliższe koncerty Człowienia i Shota. WROCŁAW – 19.02.2011 WARSZAWA 26.02.2011.
„Do zobaczenia później…”

rapportal
Postaw piwo autorowi tego posta

mentron21 
Użytkownik

Piwa: 6/16

Stan zjarania:

Poziom: Zapaleniec

Dodany: 2011-02-17, 20:32 

No no fajnie się czyta dobry wywiadzik.
Postaw piwo autorowi tego posta

czlowieniem, shotem, wywiad