Przesunięty przez: eko 2011-12-04, 22:22 |
|
| Autor |
Wiadomość |

Stan zjarania:

Poziom: Poznaje
|
Dodany: 2011-01-28, 19:29
|
|
|
O.S.T.R. (Adam Ostrowski)
Informacje:
Imie i nazwisko: Adam Ostrowski
Miasto: Łódź
Fotografia:

Biografia:
| Cytat: | Adam Ostrowski urodził się 15 maja 1980 roku w Łodzi w dzielnicy Bałuty. Pierwsze próby związane z muzyką hip-hop Ostrowski rozpoczął mając 12 lat, przy pomocy radiomagnetofonu kasprzak. Dwa lata później założył z przyjaciółmi grupę muzyczną BDC, później przekształconą w LWC w której występował z raperami: Ahmedem, Mussim, Celo i Kasina. Zespół ostatecznie został rozwiązany w 1999 roku. Zadebiutował na płycie Obóz TA. Debiutancki album rapera zatytułowany Masz to jak w banku ukazał się w 2001 wydany nakładem wytwórni muzycznej Asfalt Records z którą podpisał kontrakt tego samego roku. W kwietniu 2002 roku ukazał się jego mixtape pt. 30 minut z życia, nagrywany przez dwa lata w domu Ostrowskiego. 24 czerwca tego samego roku ukazał się album Tabasko nominowany w 2003 roku do nagrody Fryderyk w kategorii "Album Roku – Hip-Hop".
27 października 2002 roku Ostry wziął również udział w koncercie Dzień Kotana na Placu Defilad w Warszawie poświęcony pamięci zmarłego działacza społecznego i założyciela ośrodka dla osób uzależnionych MONAR Marka Kotańskiego. Pod koniec roku 2003 ukazał się dwupłytowy trzeci album studyjny Jazz w wolnych chwilach, za który otrzymał dwie nagrody Ślizgery w kategoriach "Album roku" i "Osobowości roku". Wydawnictwo zostało poprzedzone dwoma teledyskami do utworów "Początek" oraz "Rap po godzinach". Rok później ukazał się album Jazzurekcja[5], również poprzedzony teledyskami do utworów "Odzyskamy hip-hop" oraz "Komix".
W 2004 roku Ostrowski podjął współpracę z producentem muzycznym Emade, z którym nagrał wydany 23 maja 2005 roku album Szum Rodzi Hałas. W ramach promocji płyty do utworów "Wiele dróg" oraz "Nie potrafię gwizdać/Kochaj żyć" zostały zrealizowane teledyski. Tego samego roku w Muzycznym Studiu Trójki im. Agnieszki Osieckiej wystąpił podczas specjalnego koncertu wraz z grupą muzyczną SOFA w składzie: Adam Staszewski (gitara basowa), Tomasz Organek (gitara), Bartek Staszkiewicz (instrumenty klawiszowe), Michał Bryndal (perkusja) oraz Kasia Kurzawska (wokal). Koncert był retransmitowany na antenie Programu III Polskiego Radia oraz zarejestrowany i wydany w 2007 roku na płycie pt. Trójka Live!.
24 lutego 2006 roku ukazał się album pt. 7, powstały do niego dwa teledyski "O robieniu bitów" i "Więcej decybeli by zagłuszyć" nominowany do nagrody stacji muzycznej MTV w kategorii "Najlepszy Polski Teledysk". Album był promowany podczas koncertów w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Szczecinie, Opolu, Tarnowie, Katowicach, Zielonej Górze, Rzeszowie i Lublinie[6]. Ponadto płyta uzyskała w internetowym plebiscycie portalu Hip-Hop.pl i audycji WuDoo tytuł "polskiej płyty hiphopowej roku 2006". Również w lutym O.S.T.R. otrzymał przyznaną po raz pierwszy nagrodę Polskiego Radia Bis Biser w kategorii "Najlepsza energia na koncercie". 25 maja tego samego roku odbyła się premiera filmu Z odzysku w reżyserii Sławomira Fabickiego w którym Ostrowski zagrał epizodyczną rolę.
23 lutego 2007 roku ukazał się ósmy album muzyka pt. HollyŁódź nagrany z gościnnym udziałem muzyków Dan Fresh (Skill Mega), Dirty Diggers, Afront, Kochan, Zeus, Modry, Zorak[7]. Utworem promującym album był "Brother on the Run", z gościnnym udziałem amerykańskiego rapera Craiga G, do którego zrealizowany został animowany teledysk. W kwietniu 2008 roku płyta uzyskała status złotej płyty sprzedając się w nakładzie 15 000 egzemplarzy[8]. 16 maja nakładem Asfalt Records ukazał się album brytyjskiej grupy Skill Mega zatytułowany Normal Magic wyprodukowany przez O.S.T.R.-ego.
18 stycznia ukazał się singel 1980 z gościnnym udziałem Sadata X z Brand Nubian promujący dziewiąty album rapera Ja tu tylko sprzątam wydany 22 lutego[9]. Przy produkcji płyty muzyk korzystał z takich instrumentów jak: Waldorf MicroQ, Yamaha Motif XS8, Nord Lead 2x, Nord Electro2/73, Korg Radias, Novation K-station, Roland VP-550, skrzypce elektryczne Yamaha, AKAI MPC1000 oraz AKAI S5000. Gościnnie w nagraniach albumu wzięli również udział tacy muzycy jak Sadat X (Brand Nubian), El da Sensei (The Artifacts) & Returners, Brother J (X-Clan) oraz Cadillac Dale. 27 lutego 2009 roku pojawił się jubileuszowy, dziesiąty album artysty pod tytułem O.C.B. na którym wystąpił m.in Keith Murray[10]. Album ten promuje singiel "Po drodze do nieba" wydany 9 stycznia 2009 roku[11]. Pięć dni po premierze album uzyskał status złotej płyty. W lutym 2010 roku wydawnictwo O.c.b. uzyskało nominację do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii: album roku hip-hop/R&B[12].
26 lutego 2010 roku ukazał się jedenasty album muzyka pod tytułem Tylko dla dorosłych. Utworem promującym płytę był Śpij spokojnie. Album otrzymał status platynowej płyty[13]. |
Dyskografia:
| Cytat: | 2001 r. - Masz to jak w banku.
2002 r. - 30 minut z życia.
2002 r. - Tabasko.
2003 r. - Jazz w wolnych chwilach.
2004 r. - Jazzurekcja.
2006 r. - 7.
2007 r. - Hollyłódź.
2008 r. - Ja tu tylko sprzątam.
2009 r. - O.C.B.
2010 r. - Tylko dla dorosłych.
POE - Szum rodzi hałas [2005 r.]
POE 2 - Złodzieje zapalniczek [2010 r.] |
Źródło: wikipedia.org |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Nałogowiec
|
Dodany: 2011-08-31, 20:24
|
|
|
Wstyd i żal, że taki temat bez odpowiedzi. Adam jest doskonałym dowodem w moim życiu że do hh trzeba dorosnać. Jak wyszlo ; 'Kochana Polsko' , to za nic nie mogłam tego słuchać, drażnił mnie glos Adama, a video uważałam za durne. Dzisiaj OSTRy jest dla mnie nie tylko najlepszym raperem, ale rownież kimś, kto prezentuje wyższe formy muzyczne własnie przez muzykę hip hopową. Świetny beatmaker, tekściarz i poszukiwacz wspaniałych sampli. Normalnie saaame propsy.
No i producent, chociaż nie zawsze wyłowi co trzeba |
_________________ Kochanie jestem głodna nieba i spragniona ziemi
 |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-08-31, 22:24
|
|
|
Mam 3 albo 4 płyty, nie jaram się już jak kiedyś i w pewnych sprawach OSTR mnie wkurza ale dobry raper z niego. |
|
|
|
 |
Gibon
Najbardziej ogarnięty user

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-01, 09:24
|
|
|
Kolega jeszcze pominal debiuty ostrego na Obozach TA pierwszych i LWC ... ale Ostry u mnie zawsze na propsie za rap,bity,styl i energie na koncertach |
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Degustator
|
Dodany: 2011-09-01, 09:43
|
|
|
o moj sąsiad.. jak zawsze pełen szacunku w jego twórczość, jeden nieliczny ze starych czasów który dalej trzyma poziom i ma ułożone w głowie. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-01, 20:39
|
|
|
dokladnie, w dupie mu sie nie poprzewracalo jak wielu. szacunek za stylowy jazz rap |
_________________ 'znowu sztucznie zmniejszam wielkosc zrenic, bo nie chce patrzec na swiat, ktorego nie moge zmienic' |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-02, 20:54
|
|
|
jedyny fail u Ostrego to płyty co rok. Spoko pracuje intensywnie ziomek, ale mniejsza częstotliwośc stworzyła by może coś jeszcze lepszego |
_________________ Kochanie jestem głodna nieba i spragniona ziemi
 |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-02, 21:34
|
|
|
Poleca ktoś tą Jazz, dwa, trzy? Po słabym POE nie chce mi się już sprawdzać nic nowego od tego pana. Może kiedyś z nudów przesłucham, w końcu nagrał takie rewelacyjne płyty jak OCB albo Ja tu tylko sprzątam. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Detonator
|
Dodany: 2011-09-02, 21:39
|
|
|
Nie ma co gadać poprostu OSTR ! Klasa sama w sobie. W Jego rapie głównie spodobało mi się podejście do polskiej rzeczywistości (która często okazuje się być szarą rzeczywistością). W tekstach OSTR zawiera ciekawą dawkę ironii i ogólnie podoba mi się styl w jakim pisze i nawija. Jestem zdania, że starsze płyty są trochę ciekawsze niż te nowsze, zaczynając od OCB. Nie twierdzę jednak, że Adam zalicza regress. Prawda, wydaje często płyty dlatego np jego dwie ostatnie słabo znam, nie wsłuchałem się w nie jakoś szczególnie. Na codzień jednak wracam do Tabasko, Ja Tu Tylko Sprzątam, 7, Jazz W Wolnych Chwilach, Masz To Jak W Banku. Teraz jednak OSTR długo nic nie nagra, bo jak zapowiedział robi przerwę od nagrywek aby zająć się sprawami osobistymi. Jednak myślę, że wróci z hukiem jak to OSTR. Oprócz tego, że jest świetnym raperem jest również bardzo dobrym producentem. Za co ogromny plus. Kocham jego bity. |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-02, 21:42
|
|
|
| Joker napisał/a: | | Teraz jednak OSTR długo nic nie nagra, bo jak zapowiedział robi przerwę od nagrywek aby zająć się sprawami osobistymi. |
Bardzo dobrze, nazbierał już miliony to niech spędzi czas z dzieckiem, o którym tak nawija, że kocha, a nic nie zastąpi obecności rodziców nawet nie wiadomo ile hajsu. Zapewne trochę będzie i tak produkował powolutku (w końcu to jego hobby, pasja) ale bez koncertów itp. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Obeznany
|
Dodany: 2011-09-08, 08:47
|
|
|
Jeden z najlepszej piatki w polskim rapie, jestem pelen uznania, wielkie Big Up!!!
p.s nalezy dopisac do dyskografii album Jazz dwa trzy. |
_________________ The
Hate
U
Gave
Lil
Infants
Fuck
Everybody |
|
|
|
 |
Gibon

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-08, 08:56
|
|
|
i jako ,ze jest producentem mozna mu dopisac cale albumy co produkowal - Galerianki OST, Cadillac Dale'a, album PMM,Poostrzywszy itd |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-08, 08:57
|
|
|
| Cytat: | | i jako ,ze jest producentem mozna mu dopisac cale albumy co produkowal - Galerianki OST, Cadillac Dale'a, album PMM,Poostrzywszy itd |
zaiste |
_________________ The
Hate
U
Gave
Lil
Infants
Fuck
Everybody |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-08, 09:29
|
|
|
Mój mistrz !
Najfaniejsze jest to, że każdy kawałek ( mimo, że jest już przekatowany po tysiąc razy ) można interpretować na nowo i to jest właśnie to coś niezwykłego !
Jego słowa będą towarzyszyć mi do końca życia w głowie ... i w postaci czarnego tuszu na ręce |
_________________ " Szczęście wchłaniam z powietrzem " |
|
|
|
 |
Gibon

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-08, 09:33
|
|
|
ooo zapomnialem o albumie grand agent i skill mega + milion featow i beatow na pojedyncze projekty |
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): KokoszThug |
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-08, 12:10
|
|
|
zapomniałeś też dodać, że dorabiasz jako dubler Adama i takie kawałki jak ' kochana polsko ' czy ' tabasko ' nagrałeś osobiście |
_________________ " Szczęście wchłaniam z powietrzem " |
|
|
|
 |
Gibon

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-08, 12:13
|
|
|
Ciii bo sie wyda |
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Pro smoker
|
Dodany: 2011-09-08, 12:59
|
|
|
jedyne co mogę powiedzieć " Człowiek Orkiestra " |
_________________ Tęsknie za Tobą, mów mi Peter Parker, pamiętaj że wrócę, ogarnę życie najpierw
KRZYWAS@FACEBOOK!
KRZYWAS@SOUNDCLOUD! |
|
|
|
 |
Gibon

Stan zjarania:

Poziom: Pro smoker
|
Dodany: 2011-09-08, 13:34
|
|
|
A dziekuje za uznanie ^^ |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-24, 18:26
|
|
|
Powiem tak że ja nie lubiłem rapu do chwili kiedy usłyszałem Adama. Po tym co pokazał w "Dla tych kilku rzeczy" słucham go i słucham bez końca. Mam na dysku wszystkie (chyba ) jego płyty. Obok Adama stoi Słoń, PIH i Pezet |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-24, 19:32
|
|
|
| 4Ever napisał/a: | Mam na dysku wszystkie (chyba ) jego płyty |
Skoro tak go wielbisz płyty powinny być na półkach nie na dysku.. takie małe uszczypnięcie z mojej strony. |
| Ostatnio zmieniony przez Joker 2011-09-24, 19:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-24, 19:37
|
|
|
4Ever, ej ja nie jestem fanatykiem ostrego a mam jego 2 plyty a ty zadnej? |
|
|
|
 |
Gibon

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-24, 19:59
|
|
|
| 4Ever napisał/a: | | Po tym co pokazał w "Dla tych kilku rzeczy" |
niewiem ile lat zyjesz ale jak wczesniejsze produkcje Cie nei ruszaly a dopiero to to cytujac Otrego "chuje miod macie w uszach i te w d... banany..." ... wybacz |
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Zapaleniec
|
Dodany: 2011-09-26, 18:04
|
|
|
O.S.T.R. u mnie od zawsze na zawsze wielkie propsy |
_________________ "Tylko cicho, żeby nikt się nie dowiedział,
Gdyby rap był zbrodnią dożywocie bym siedział" |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-27, 20:00
|
|
|
Ostry zawsze na propsie |
_________________ Pozdrawiam , anka.
Big Up! |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-09-28, 16:05
|
|
|
jak najbardziej sie zgadzam z poprzedniczkami |
_________________ nic nie mów, nie mów nic, nie chce mi się gadać
nie oczekuj dziś ode mnie, że nagle będę inny
w głębi duszy czujesz - powraca blask ciszy |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-10-04, 16:11
|
|
|
Oby przez 2-3-4 lata nic nie wydał, niech sprawi że ludzie zacznął być głodni bo ja np jestem przesycony |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-10-04, 16:50
|
|
|
| Joker napisał/a: | Oby przez 2-3-4 lata nic nie wydał, niech sprawi że ludzie zacznął być głodni bo ja np jestem przesycony |
Może ja nie nazwałabym tego 'przesyceniem' ale faktycznie ostatnio trochę za dużo Co nie zmienia faktu że Ostry zawsze na propsie |
Big Up! |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-10-05, 12:58
|
|
|
Ja jestem przesycony. Na codzień słucham Ja Tu Tylko Sprzątam i starsze, z tych nowszych wszystko się przejadło |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-10-05, 21:10
|
|
|
rozumiem Twoje podejście |
Big Up! |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-10-13, 17:15
|
|
|
Co do OSTRego, nie słucham go zbyt często, aczkolwiek jest on zajebisty Dobry głos, teksty ma zajebiste...itp. Elo! |
_________________ ''...Nielegalny numer znowu na twoim terenie,
Haszysz HzZ - reprezentant podziemie!'' |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-10-18, 19:44
|
|
|
Joker, "Oby przez 2-3-4 lata nic nie wydał" odważne stwierdzenie. Czemu ma nie wydawać czegoś co jest dobre? Co innego, gdyby się wypalał, ale tak nie jest. Dlaczego więc mamy wyzbywać się czegoś wartościowego? |
_________________ I chodź nie raz, los kazał nam w przepaść skakać
My nauczyliśmy się latać. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-10-22, 01:01
|
|
|
Ponieważ nie ma proressu ? Nie daje czasu słuchaczom się wgłębić w materiał ostatnio. |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-10-22, 13:48
|
|
|
Jak słuchacz chcę to się wgłębi, jak nie to nie. Nie kazał nikomu lecieć do Empiku w dniu premiery. |
_________________ I chodź nie raz, los kazał nam w przepaść skakać
My nauczyliśmy się latać. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-11-20, 13:42
|
|
|
Wróciła zajawka na starsze płyty.. do końca życia będę mieć sentyment do łódzkiego rapera. Polecam Tabasko, dobrze się wkręca zwłaszcza w taką pogodę jaką teraz mamy : ) |
|
 |
| adam, ostrowski |
 |
|
|