Dzisiaj jest

Przesunięty przez: Driada
2011-12-05, 15:38
Autor Wiadomość
Bristol 
Najlepszy Beatmaker

Piwa: 92/194

Stan zjarania:

Poziom: Odlot

Dodany: 2011-02-08, 22:49 

Fisz (Bartosz Waglewski)

Informacje:

Imie i nazwisko: Bartosz Waglewski
Miasto: Warszawa

Fotografia:

Biografia:
Cytat:
Debiut Fisza "Polepione dźwięki" z 26 czerwca 2000 r. to płyta, która zrobiła duże zamieszanie na scenie hiphopowej. Nie jest przesadą stwierdzenie, że swym debiutem Fisz nieodwracalnie zmienił polską scenę hiphopową. Wcześniej, dla wymagającego słuchacza hiphopu na krajowej scenie nie było liczącej się alternatywy dla nurtu głęboko osadzonego w monotonnych realiach brudnej ulicy. Dzięki Fiszowi, zjawisko jakim jest polski hiphop zaczęło być wówczas odbierane jako coś rozwijającego intelektualnie i emocjonalnie.

Wzbogacona o skromny udział instrumentalistów, druga płyta Fisza pt. "Na wylot" operowała bardziej jazzowymi nastrojami. Na płycie gościnnie wystąpiła Novika (wokalistka Futra) a także muzycy sesyjni: Karim Martusewicz (kontrabas, gitara basowa, piano Fendera, analogowy syntezator basowy), Milo Kurtis (przeszkadzajki) oraz ostatni co do kolejności, ale nie ostatni co do ważności Wojciech Waglewski (gitara).

Trzecia płyta Fisza, którą nagrał wraz z własnym, kompletnym zespołem sesyjno-koncertowym, wymyka się hiphopowej klasyfikacji i powinna być odbierana jako dzieło niezależne od jakiegokolwiek trendu obecnego w polskiej muzyce. Jest to płyta bardzo autorska i eklektyczna. Wśród zaproszonych muzyków znaleźli się między innymi: tradycyjnie Karim Martusewicz na basie, Marek Piotrowski (Sistars) na klawiszach Rhodes, Dominik Trębski na trąbce oraz rewelacyjnie śpiewająca i ruszająca się Nuno (wcześniej z Modfunk). Nowością jest też Emade siedzący teraz za perkusją oraz grający na innych instrumentach. Pojawiają się także dwaj raperzy - Peteero (znany z debiutu Fisza) a także - po raz pierwszy na płycie - Max zwany teraz Pablo Hudini (na koncie kilkadziesiąt zagranych z Fiszem koncertów). Album ukazał się na rynku 9 grudnia 2002 r.

Czwarty album pt. "Wielki Ciężki Słoń" (poprzedzony singlem "Tysiąc pięćset sto gwiazd") ukazał się pod koniec maja 2004 r. Jest to pierwszy album firmowany w całości tylko przez nazwę siedmioosobowego zespołu Fisza i Emade - "Tworzywo Sztuczne". Album wprowadził słuchaczy Fisza na kompletnie nowe tereny muzycznej wrażliwości. Robert Sankowski, krytyk "Gazety Wyborczej", napisał tak o albumie: "Jedna z ważniejszych polskich płyt tego roku. Mimo, że mamy dopiero koniec maja".

W listopadzie 2004 ukazał się długo oczekiwany album koncertowy Tworzywa Sztucznego pt. "Na rzywo w Mózgu". Jak sam tytuł wskazuje, koncert został zarejestrowany w klubie "Mózg" w Bydgoszczy (w maju 2004).

25 kwietnia 2005 ukazał się album autorstwa duetu Fisz (tym razem zarówno bez towarzystwa Tworzywa Sztucznego jak i bez Emade) oraz Envee (producent i DJ, członek kolektywu Niewinni Czarodzieje, wydający w londyńskiej wytwórni Fluid Ounce). Album poprzedzony był singlem "Kryminalny Bluez", do którego powstał "quasi animowany" klip autorstwa Sebastiana Pańczyka.

Nominacje i nagrody:
- Nominacja do Fryderyków 2000 w kategorii debiut roku oraz album roku - Rap & Hip-Hop,
- Nominacja do Fryderyków 2002 w kategorii album roku - Rap & Hip-Hop,
- Nominacja do Fryderyków 2003 w kategorii album roku - muzyka klubowa,
- Nominacja do Fryderyków 2004,
- Nominacja do "Paszportu Polityki" w kategorii "Jazz, Rock, Pop, Estrada",
- Nagroda Machiner 2000 w kategorii "Płyta niszowa",
- Płyta roku ("Polepione dźwięki") redakcji pisma "Fluid",
- Nagroda Ślizger 2001 w kategorii "Osobowość",
- Nagroda "Fenomen 2005" tygodnika "Przekrój" (wspólnie z ojcem Wojciechem Waglewskim i bratem Emade).

Oprócz trzech płyt oraz wcześniejszego udziału w ramach grupy RHX, Fisz wystąpił gościnnie na płytach: Grammatik "Światła miasta" (T1 2000), Ośka "Kompilacja 2" (Asfalt 2001), DJ 600 V "Wrukwione bity" (RRX 2001), Paktofonika "Archiwum Kinematografii" (Gigant 2002) oraz na czeskiej kompilacji "East Side Unia 2" (Terrorist! 2000). Gościnny występ Fisza znalazł się na także na ostatniej płycie zespołu T.Love.

Dyskografia:
Cytat:
2000 r. - Polepione dźwięki.
2001 r. - Na wylot.
2002 r. - F3. (+Emade).
2005 r. - Fru! (+Envee).
2006 r. - Piątek 13.
2008 r. - Męska muzyka.
2008 r. - Tworzywo sztuczne. (+Emade)

Źródło: Asfalt-Records

June Miller 
Kobieta na forum

Piwa: 14/2

Stan zjarania:

Poziom: Nałogowiec

Dodany: 2011-08-31, 20:19 

Ej odkopuje.
Kiedyś się strasznie Fiszem/Emade jaralam, przesłuchalam jego całą dyskografię. Po kilku latach wróciłam i juz mi tak łba nie urwało. Bartosz jest nietuzinkowy trzeba mu przyznać, ciekawa nieprzebrana liryka. Ale w kontekscie jego muzyki nigdy nie zastanawialam sie nad bitem. Chyba u Fisza tak jest że Treść nad Formą i już.

Cóż. Warty zauwazenia i zapoznania się. Ale to jest zupełnie inny rap świat. Nawet nie wiem czy taki rap :)

Drozdu
[Usunięty]

Stan zjarania:

Poziom: Poznaje

Dodany: 2011-08-31, 22:26 

Znam chyba 2 pierwsze, dobry jest ale z tego co wiem to już rapu nie robi.

Gibon 
Najbardziej ogarnięty user

Piwa: 133/108

Stan zjarania:

Poziom: Poznaje

Dodany: 2011-09-01, 08:47 

Zapomnieliscie o genialnej plytce HEAVY METAL !!!!

Joker 
Moderator

Piwa: 54/30

Stan zjarania:

Poziom: Detonator

Dodany: 2011-09-02, 21:46 

Jest spoko, porządny raper, ale powiem szczerze nie zachwyca mnie. Nie słucham tego, kiedyś tam kilka piosenek. Mało o nim wiem.

Liz 
Kobieta na forum

Stan zjarania:

Poziom: Degustator

Dodany: 2012-01-24, 21:30 

No raczej nie jest obiektem moich zainteresowań. Szczerze to znam niewiele jego piosenek, ale "Czerwona sukienka" pozostała w mojej pamięci :)
Nie mam nic do Fisza, ale tatuaże mi nie opadły.
Miłość, zajawka, talent - to wszystko od Boga"
Postaw piwo autorowi tego posta

nika_lsm 
Kobieta na forum

Piwa: 2/1

Stan zjarania:

Poziom: Degustator

Dodany: 2012-02-19, 14:41 

Fisz genialny , 'Czerwona sukienka' to chyba jeden z jego najbardziej rozpoznawalnych tracków. 'Polepione dźwięki' i 'Fisz & Emade Jako tworzywo sztuczne' wg mnie najlepsze albumy. Fisz & Envee ' Fru! ' jakoś nigdy nie podchodził mi. Ogólnie artysta na +
Postaw piwo autorowi tego posta

Szopen 
Użytkownik

Piwa: 26/19

Stan zjarania:

Poziom: Nałogowiec

Dodany: 2012-02-19, 14:58 

Nie kojarzę go zbytnio szczerze mówiąc, ale "Czerwona Sukienka" dobry utwór, ogolnie przypomina mi troche OSTR'ego :D

bartosz, fisz, waglewski
Odpowiedz do tematu