|
|
| Autor |
Wiadomość |

Stan zjarania:

Poziom: Poznaje
|
Dodany: 2011-04-30, 23:07
|
|
|
Często przechodząc obok dzieciaków z podstawówki możemy usłyszeć na ich odtwarzaczach głośno grające kawałki hip-hopowe. Nie wnikając już, na jakich raperów można się wtedy natknąć, rodzi się wiele pytań. Jak taka muzyka wpływa na osoby w wieku 'podstawówkowym'? Czy raczej pozwala im spojrzeć bardziej dojrzale na świat czy zmienia ich w małych ulicznych rozrabiaków? Dlaczego sięgają po taką muzykę? |
|
|
|
 |

Posty: 448 Skąd: Manchester/Ostrowiec Św. RSCH Otrzymał 12 piw(a)
Stan zjarania:

Poziom: Pro smoker
|
Dodany: 2011-04-30, 23:15
|
|
|
Oj według mnie to taki gówniarze po 11 lat słuchający rapu tak naprawdę nie znają przesłania tej muzyki , oni to słuchają dla lansu bo ktoś inny tego słucha. Myślą że są fajni . Później po przesłuchania np. płyty Firmy tak nagle nienawidzą policji a w rzeczywistości srają w majty jak przechodzą koło psa Szara Rzeczywistość i co zrobić . |
_________________ Patrz Komu Ufasz... |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-04-30, 23:38
|
|
|
sieusz, prawda, tylko że niektórym takie poglądy Firmy zostaną już na stałe, a niektórym z wiekiem to przejdzie. Muzyka to jeden z największych czynników, które kształtują nas jako ludzi. Rap, jako muzyka z przesłaniem (lub bez, nie wnikam) bardzo wpływa na młodych ludzi, zwykle spotykam się z sytuacjami, że bardziej negatywnie niż pozytywnie. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Zapaleniec
|
Dodany: 2011-05-01, 00:36
|
|
|
Zaloguj się aby zobaczyć linki!
tak to określam
Więc tak, Peja znowu zabrał się za narkotyki Możecie mi wierzyć albo nie, ja mam kontakty i mi ludzie to mówią
Firma? Popatrzcie wszędzie, widzicie gdzieś diss na Firmę? tzn. owszem, są jakieś shity na yt, ale to parodie bardziej. Czyli UWAGA! Albo nikomu się nie chce, albo to się po prostu sprzedaje i wszyscy lubią tą grupę joł ganksteruf. yo elo yo. pfff...
Ja to bym chciał, zarówno jak i nie chciał, żeby Eldoka zdissował firmę, najlepiej caały parias dlaczego tego nie chcę? Bo bezsensowne konflikty między ludźmi mądrymi a dziećmi tzw. konstrukcji cepa jest jednym słowem żałosna.
Tyle ode mnie.
Edytka: Coś nowego na ten temat:
Zaloguj się aby zobaczyć linki!
|
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-01, 10:24
|
|
|
| DryjaDGD napisał/a: | | Firma? Popatrzcie wszędzie, widzicie gdzieś diss na Firmę? tzn. owszem, są jakieś shity na yt, ale to parodie bardziej. Czyli UWAGA! Albo nikomu się nie chce, albo to się po prostu sprzedaje i wszyscy lubią tą grupę joł ganksteruf. yo elo yo. pfff... |
Żeby się dissować, trzeba być na takim samym poziomie, Firma jako jedyna jest poniżej dna więc nikt się za nią nie zabiera. No i dobrze to napisałeś 'grupę joł ganksteruf. yo elo yo.'
DryjaDGD, ale temat jest bardziej o wpływie rapu na dzieciaków, a nie o tym czy Peja bierze narkotyki |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-01, 15:17
|
|
|
| Ronse napisał/a: | | DryjaDGD napisał/a: | | Firma? Popatrzcie wszędzie, widzicie gdzieś diss na Firmę? tzn. owszem, są jakieś shity na yt, ale to parodie bardziej. Czyli UWAGA! Albo nikomu się nie chce, albo to się po prostu sprzedaje i wszyscy lubią tą grupę joł ganksteruf. yo elo yo. pfff... |
Żeby się dissować, trzeba być na takim samym poziomie, Firma jako jedyna jest poniżej dna więc nikt się za nią nie zabiera. No i dobrze to napisałeś 'grupę joł ganksteruf. yo elo yo.'
DryjaDGD, ale temat jest bardziej o wpływie rapu na dzieciaków, a nie o tym czy Peja bierze narkotyki |
Owszem.
Ale zobacz, co sobie 9 latek myśli:
-Peja bierze heroinę a nagrywa dobry rap!! To ja też wezmę i tak będę nagrywał!!
ogarniasz? |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-01, 15:29
|
|
|
| DryjaDGD napisał/a: | ogarniasz? |
Tak, czyli dochodzimy na razie do wniosku, że rap działa bardziej negatywnie niż pozytywnie na dzieciaków. Bo niestety Peja i Firma to dwie najbardziej popularne pozycje. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-01, 15:52
|
|
|
| Ronse napisał/a: | | DryjaDGD napisał/a: | ogarniasz? |
Tak, czyli dochodzimy na razie do wniosku, że rap działa bardziej negatywnie niż pozytywnie na dzieciaków. Bo niestety Peja i Firma to dwie najbardziej popularne pozycje. |
Ja nic na to nie poradzę, jest jak jest. Ten "wolontariat" firmy jest jeszcze lepszy... |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Obeznany
|
Dodany: 2011-05-01, 17:46
|
|
|
Muszę się z wami zgodzić. Chodzę do gimnazjum gdzie jest zarazem podstawówka i ostatnio jechałem autobusem z kumpel do szkoły a tu nagle na tyłach autobusu siedzi sobie (max 8 lat) dzieciaczek i słucha Peji. I właśnie tak sobie myślałem "Czy on wie o co tam chodzi ?". No ale niestety. Starsi kumple słuchają rapu no to oni też chcą. Nic na to nie poradzimy. Ja też zacząłem słuchać rapu w wieku 9/10/11 lat, a słuchałem jej dlatego, że moi starsi kumple tego słuchali.
Bless ! |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-01, 17:53
|
|
|
Nie obrażajcie młodych słuchaczy,bo ja do nich należe(i wielu z was też!).Ja mam 13 lat,chodzędo podstawówki i słucham rapu,w pełni rozumiejąc jego przesłanie.Nie słucham Pei ani Firmy lecz PFK i FokuSmoka.Co prawda niewielu jest takich ale...gdybym dostał np.10 autografów Pei,to bez mrugnięcie wymieniłbym na jeden Rahima. |
_________________ Mam swoje zdanie...I chuj mnie obchodzi czy się z nim zgadzasz. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Detonator
|
Dodany: 2011-05-01, 19:49
|
|
|
Zależy po jaką muzykę sięgają ja zacząłem słuchać rapu nie mając nawet jeszcze tych 11 lat, szczęśliwie na słuchawkach miałem PFK nie żadne Peje, chociaż mimo to jaką robi muzykę szacunek do niego mam. Potem Eldoka itd..ale to inna historia. Muzyka bardzo kształtuje ludzi więc trzeba uważać na ludzi słuchających firmy i ostrych kawałków np: HG w młodym wieku. W przykładowym wieku 11 lat dopiero kształtują w sobie swoje własne gusta i pogląd na różne gatunku/wykonawców. Oczywiście nie ma tak, że w wieku 8-9 lat kiedy usłyszałem pierwsze PFK rozkminiałem każdy wers i jestem już mega dojrzałym słuchaczem yo ! Gówno prawda, pewnie wtedy rozumiałem góra jeden wers na zwrotkę, ale to miało to coś napewno też miałem dużo szczęścia bo trafiłem na taki ceniony zespół. Wśród dużo młodszych słuchaczy często decyduje nie sam wybór wykonawcy, którego katują na głośnikach, ale trend wśród grupy typków, którymi się otaczają. Mogło być tak, że młody gdzieś usłyszał u starszego brata Firme bądź Peje whatever i sami to maniaczą biorąc przykład z rodzeństwa. Późniek... albo z tego wyrosną albo rzucą w pizdu cały rap. |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-01, 19:59
|
|
|
| szoker77 napisał/a: | | Nie obrażajcie młodych słuchaczy,bo ja do nich należe(i wielu z was też!). |
Nikt nikogo nie obraził.
| szoker77 napisał/a: | | Ja mam 13 lat,chodzędo podstawówki i słucham rapu,w pełni rozumiejąc jego przesłanie. |
Cieszy, że są tacy jak Ty, którzy rozumieją tą muzykę. Bo większość Twoich rówieśników jebie policje, zaczynają lubować się w alkoholu i narkotykach między innymi przez to co niesie ze sobą rap.
| Kado napisał/a: | | "Czy on wie o co tam chodzi ?" |
Dlatego zdecydowanie bardziej wolę jeśli już słuchają jakiegoś zagranicznego rapu, przynajmniej nie rozumieją o co tam chodzi bo jest w innym języki
| Joker napisał/a: | | W przykładowym wieku 11 lat dopiero kształtują w sobie swoje własne gusta i pogląd na różne gatunku/wykonawców. |
Bardzo wiele kształtuje się w takim wieku, słuchanie Firmy, a nawet późniejsze jej porzucenie zostawi w charakterze jakieś cechy. Niekoniecznie musi być to widoczna pseudonienawiść do policji. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-01, 22:42
|
|
|
| Cytat: | szoker77 napisał/a:
Nie obrażajcie młodych słuchaczy,bo ja do nich należe(i wielu z was też!).
Nikt nikogo nie obraził |
Nie chodzi mi o to że bezpośrednio,ale:
| Ronse napisał/a: | | Oj według mnie to taki gówniarze po 11 lat słuchający rapu tak naprawdę nie znają przesłania tej muzyki , oni to słuchają dla lansu bo ktoś inny tego słucha. Myślą że są fajni |
|
_________________ Mam swoje zdanie...I chuj mnie obchodzi czy się z nim zgadzasz. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-01, 23:36
|
|
|
szoker77, wybacz, ale właśnie słuchaczy propagujących przesłanie 'JP 100%' najłagodniej nazwać można gówniarzami |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-02, 08:44
|
|
|
Ja o tym wiem tylko mówie o tym żeby nie myśleć tak:ktoś ma mniej niż 16 lat?To gnojek i na pewno słucha firmy.Zgadzam się że najłagodniej.Ale co oni w tym widzą?Ja,który mam pewnie 2-3 lata więcej od nich tego nie rozumiem.JP?Gdyby policji nie było to byśmy się pozabijali,ale co tam,Firma JP,Hemp Gru HWDP i ich słuchacze biliby pierwsi do bicia. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-02, 16:04
|
|
|
| szoker77 napisał/a: | | Ja o tym wiem tylko mówie o tym żeby nie myśleć tak:ktoś ma mniej niż 16 lat?To gnojek i na pewno słucha firmy |
Nikt nie powiedział, że jak ktoś ma mniej niż 16 lat to słucha Firmy i jest gnojkiem. Mówimy tutaj o sytuacjach, kiedy można usłyszeć u dzieciaków z podstawówki ogólnie hip-hop.
| szoker77 napisał/a: | | JP?Gdyby policji nie było to byśmy się pozabijali,ale co tam,Firma JP,Hemp Gru HWDP i ich słuchacze biliby pierwsi do bicia. |
Cóż, Firma czy Hemp Gru nawijają właśnie o takich sprawach i trafiają tym w młodych. A młody zainteresuje się samym 'jebać policje' bo jest to brzydkie słowo, więc powtarzając je wśród rówieśników pokaże jaki jest fajny i mocny |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-02, 18:11
|
|
|
Nikt nie powiedział,ale przeczytaj sobie wszystko między wierszami |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-02, 18:16
|
|
|
| szoker77 napisał/a: | | Nikt nie powiedział,ale przeczytaj sobie wszystko między wierszami |
Każdy ma prawo do swojej własnej opinii. Zacytuj to co masz w zamyśle 'między wierszami' i wtedy jakoś będzie się można do tego odnieść |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-02, 19:47
|
|
|
np. | Cytat: |
Oj według mnie to taki gówniarze po 11 lat słuchający rapu tak naprawdę nie znają przesłania tej muzyki , oni to słuchają dla lansu bo ktoś inny tego słucha. Myślą że są fajn | i |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Degustator
|
Dodany: 2011-05-02, 21:35
|
|
|
"Więc tak, Peja znowu zabrał się za narkotyki "
Dalej nie czytałem, chyba byś musiał mieć kontakty u jego laski albo najbliższych przyjaciół, a w to nie wierze. |
_________________ http://www.youtube.com/user/WWZsgm?feature=mhum |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-03, 12:18
|
|
|
szoker77, a jak inaczej nazwałbyś swoich rówieśników, którzy udają dorosłych i fajnych słuchając takiej muzyki? |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-03, 14:31
|
|
|
Eee nie wiem...debile?Niedorozwoje?Upośledzeńce?Chodzi mi o to żeby nie przyjmować założenia że każdy w tym wieku słucha rapu Firmy&Pei i go jeszcze nie rozumie.I błagam,nie proś mnie o cytat bo przytocze 3 raz ten sam... |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-03, 14:41
|
|
|
szoker77, odnieśliśmy się do tych, którzy słuchają Firmy, nie do każdego kto słucha rapu
Zresztą nie chodzi już nawet o Firme, Peje. Nie będziemy dzielić rapu na złych i dobrych. To już zależy jak ktoś w młodym wieku odbiera taką muzykę i najczęściej jeśli odbiera ją dosłownie, zaczepia się słów wulgarnych, wtedy działa to na niego negatywnie. Trudno, żeby każdy był w stanie rozkminić dobrze napisane taksty. Młodsi użytkownicy tego forum są przykładem, że da się spojrzeć na to dojrzale. Natomiast sami dobrze wiecie, że jesteście w mniejszości bo większość waszych rówieśników słucha na zasadzie fajności |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-09, 09:12
|
|
|
A JP skomentuje słowami Fokusa
| Cytat: | A tu gdzie nie spojrzeć: pięści, noże, szpan bandycki
I nienawiść do policji kreowana niczym moda
Jebać to... jest nowa moda: polują na loda |
|
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-10, 00:32
|
|
|
| WWZreords napisał/a: | "Więc tak, Peja znowu zabrał się za narkotyki "
Dalej nie czytałem, chyba byś musiał mieć kontakty u jego laski albo najbliższych przyjaciół, a w to nie wierze. |
Ja je mam.
Od Knockout do Palucha, co chcesz wiedzieć? |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Fanatyk
|
Dodany: 2011-05-13, 11:50
|
|
|
Ok, są dzieciaki które słuchają Firmy, ale nie rozumiem dlaczego wy ich tak obrażacie. Ja jestem z Krakowa jak byłem w podstawówce usłyszałem pierwszy raz Nielegalne Rytmy 1 i strasznie się jarałem, nie wiedząc właściwie o czym nawijają, ale na fajnych bitach wpadało w ucho i w ogóle. Wtedy jeszcze nie było ciuchów JP a koszulkę Firmy pewnie nosili tylko ich ziomki i oni sami. Też nieraz widuję w trajce jak jedzie sobie chłopaczek na oko max 12 lat, i słucha na full Firmy, ale nie słucha tych kawałków z przesłaniem, tylko raczej je przełącza. Leci sobie najpierw Mam wyjebane, ok, włącza się Chcesz tego, ale tego już nie przesłucha kawałka, tylko leci na HWDP HG. Nic do tego nie mam, ale to jest śmieszne trochę. Hemp Gru szanuję i bardzo lubię, jeden z czołowych polskich składów. Tak samo Peja. Peja wypowiadał się w wywiadzie kiedyś że jego rap nie jest skierowany do najmłodszych odbiorców, ale z drugiej strony powinniście się zastanowić, gdzie najczęściej rodzi się rap wśród młodzieży i rozwija a najczęściej są to gimnazja. Ale rap nie jest skierowany tylko do dorosłych i " dojrzałych "
nie możecie zapominać że to jest też muzyka ulicy, i ludzi którzy nie mają kolorowo. Dlatego zupełnie nie rozumiem nagonki na Firmę, jeżeli ktoś odbiera ich muzykę i odnajduje w niej sens a taki jest w wielu kawałkach, to dlaczego mają być od razu krytykowani ? Jasne że mają dużo śmiechowych kawałków, i głupich wersów, ale spójrzcie na ich całokształt a nie na pojedyncze utwory z których można się tylko pośmiać... |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-13, 23:00
|
|
|
Ksieciu, dla mnie jak ktoś propaguje coś typu 'JP' odpada na starcie, zapoczątkowała to Firma, więc i na nią 'Mam wyjebane'. Dzieciaki słuchają takiej muzyki i potem wyrastają na takich, a nie innych, bo nie ma w tym nic co mogłoby ich nauczyć, można nawet nie tyle co nauczyć, ale mimo ulicznego pochodzenia zniszczyć jeszcze bardziej. Tylko jaki jest sens w mówieniu 'jebać policje', a z tego Firma głównie słynie? Dla mnie właśnie takim szajsem psują sobie ten całokształt o ile w ogóle jakiś mają. Firma - jestem zdecydowanie na NIE. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-13, 23:13
|
|
|
Niekoniecznie, mam ziomków którzy zajarani byli firmą niemiłosiernie, wiecie dresy, koszulki, wszystko JP!, a teraz cytując ziomka:
"Wstydzę się w tej koszulce nawet iść grać"
Myślę, że po prostu była moda na Firmę i Jp, ale to minęło i coraz więcej osób hejtuje wszystkie nowe poczynania firmy. Ja od zawsze wolałem ambitniejszy rap, a jeśli taki czysto uliczny to od zawsze wolałem to co prezentuje Chada, a nie Firma ;d |
_________________ Jestem Rafik, witam Cię Inteligent.. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-13, 23:16
|
|
|
Ja jak już mówiłem jeśli uliczny rap, którego mało słucham to tylko THS Klika i Małolata płyta solowa z Ajronem. A co do Firmy, grali dziś u mnie w moim mieściwie niestety... |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-13, 23:16
|
|
|
| Rafik napisał/a: | | a jeśli taki czysto uliczny to od zawsze wolałem to co prezentuje Chada, a nie Firma ;d |
Dla mnie Firma to nawet nie uliczny rap, ale jakieś nieporozumienie Jestem człowiekiem, który dużo potrafi zrozumieć, ale Firmy ni chuja |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-14, 00:16
|
|
|
Przesadzacie, ja będę ich obrońcą jednak bo z mojego miasta. Etapy Firmy właściwie każdy pewnie zna, zajebista Firma, z nielegalnymi rytmami 1 i innymi fachowymi kawałkami z Dedykacji dla Ulicy, potem Przeciwko Kurestwu dobra płyta jak dla mnie, dużo nutek z przesłaniem, jednak ludziom się już wryło mocno w głowę JP Propaganda głównie znana raczej z solowych Kraków Bosskiego Romana. W tamtym okresie największa nagonka na Firmę była, bo akurat klip do Reprezentuje Jp trochę śmieszny Ale kawałek z fajnym bitem, jednym słowem w klimacie Firmy. Teraz właśnie słucham Idę Bandą Lecę Łukiem, dobry melanżowy kawałek... Później Nielegalne Rytmy II Kontynuacja, wiadomo kontynuacja 1ki w tym samym składzie, ale płyta lepsza tyko muzycznie i jakościowo bo 1 wiadomo klimat niepowtarzalny ( kawałki takie jak Tylko Jeden Buch, Znamy się na tym itp.) ale po PKIUZ ludziom został mocny niesmak do Firmy. Teraz wyszła płytka Nasza Broń to nasza pasja. Płyta ma wiele tracków i dużo słabych jak na mój gust, ale wogóle przy 40 trackach można znaleźć naprawdę bardzo dobre kawałki ( szczególnie ten z Dix37 i Dobrym Towarem mi przypadł do gustu, ale wiele innych też jest godne uwagi. ) Popatrzcie teraz na nowe kawałki Firmy, prawie nie ma hejterów, mówią że zwracają szacunek, była moda na JP szczególnie wśród dzieciaków, ale każdy kto łapie ich rap i kuma to co robią nie powinien się wstydzić za nich, ja uważam że robią dobry rap, niestety trochę mają zrytą reputację, jak nawet ludzie z mojego kochanego miasta piszą że przepraszają za Firme, to jest żałosne, bo oni bardzo aktywnie tworzyli Krakowską scenę hip hopową, i nie można im tego zarzucić że nie... |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-14, 00:19
|
|
|
Jakby z utworow Firmy, wyciac przeklenstwa to inaczej by to wygladalo, noby to normalne ze taki slogan itd, ale porownajcie utwory firmy z ostrego lub eldoki, no widac roznice strasznie, poza tym Popek sie strasznie wydziera, nie mówie ze to zle:d ale no sie drze strasznie facet;] |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-14, 00:36
|
|
|
Ja wole Firmę niż Eldo bo jego nie cierpię Taki Lokalny patriota. Może i Firma ma dużo prostsze teksty ale rap zaczął się z biedy i problemów, oni dalej o tym nawijają, nie zmienili stylu pod publiczkę tylko idą szlakiem który obrali z 10 lat temu albo lepiej, co może wolicie Mezo który kiedyś próbował rapować, ale zeby zgarnąć fejm poszedł się sprzedać, i zdradzić swoje wartości i ideały ? P.S Nie wiem po co wycinać przekleństwa, jak w rapie używa się ich bardzo często, jednak widze że przez ostatnie lata ludzie bardziej jarają się tym " inteligentnym " rapem. Ale myślę ze to za jakiś czas przejdzie ;] |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-14, 10:33
|
|
|
Myślisz, że za jakiś czas ludzie wrócą do kawłków Firmy typu Reprezentuje JP ..? Wg mnie po prostu ludzie wolą bardziej ambitny rap, a nie jak to ująłeś bardziej intelogenty. |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2011-05-14, 11:10
|
|
|
| Ksieciu napisał/a: | Ja wole Firmę niż Eldo bo jego nie cierpię Taki Lokalny patriota. Może i Firma ma dużo prostsze teksty ale rap zaczął się z biedy i problemów, oni dalej o tym nawijają, nie zmienili stylu pod publiczkę tylko idą szlakiem który obrali z 10 lat temu |
Sugerujesz, że Eldo wywodzi się z bogatego domu i nawija pod publikę? Eldo cały czas od pierwszej płyty tym samym szlakiem idzie, mając w dupie wytwórnie muzyczne (nie wydaje w 'raperskich' wytwórniach), swego czasu poza rapem (bo nie wiem jak jest teraz) normalnie pracował, bo rap traktował jako hobby, zajawkę, a nie maszynkę do trzaskania pieniędzy jak wielu w tym kraju. Bądź co bądź i Firma i Eldo ma swoich zwolenników i przeciwników, a Ci mają mózgi i sami dokonują wyboru. Dlatego nie ma się co sprzeczać, bo jeśli ja lubię rap x, nie znaczy, że polubię rap y. |
|
|
|
 |
| rap, wiek |
 |
|
|