|
|
| Autor |
Wiadomość |

Stan zjarania:

Poziom: Degustator
|
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Nałogowiec
|
Dodany: 2012-01-27, 20:06
|
|
|
Jezeli chodzi o PFK czy K44 a Peja , to moim zdaniem lepszy jest Peja (dla mnie), i ja jakoś nie trawię muzyki PFK czy K44. Ale to może zależy od gustu słuchacza. Pei też jakoś nie słucham nałogowo, ale bardziej trawię muzykę Pei niż PFK.
Jeżeli słuchacz rozumie przekaz tej muzyki, to chyba wiek nie gra roli zbytnio. |
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Obeznany
|
Dodany: 2012-01-29, 20:53
|
|
|
Ja zacząłem słuchać rapu tak "zawodowo" jakoś w szóstej klasie/początek gimnazjum, przedtem to były jakieś płyty z Bravo, ale aż tak się rapem nie zajmowałem. Pamiętam, że pierwszy utwór jaki usłyszałem z prawdziwego rapu to był "Plus i minus" Kalibra, kiedy chory leżałem w łóżku i siedziałem na YouTube Potem równolegle była Paktofonika i psycho rap Kalibra 44, i nie wiem, czy Księga Tajemnicza mi wyszła na dobre. Na początku gimnazjum maniakalnie zbierałem wszelkie wywiady, artykuły na temat chłopaków z K44, zajarałem się tym zespołem na maksa. I ich utwory na pewno sprawiły, że w wieku 15 lat mam już za sobą pierwsze palenie, bo ich muzyka w jakiś sposób ukształtowała mój umysł, zmieniła moje patrzenie na świat, na rzeczywistość. Nie wiem, czy na lepsze.
Myślę, że każdy powinien słuchać tego, co mu odpowiada. Mam masę znajomych, którzy zaczynali od Peji w podstawówce, nie wyrośli na jakiś chuliganów. W młodym wieku dzieciakom na pewno ta muzyka bardziej działa na umysł, z czasem to się zmienia. To wszystko zależy, tak mi się wydaje, od wychowania, od wpływu rodziców i otoczenia. |
_________________ ...i potrafię odjarać zapałki błyskawicą
nawet w oceanie podczas walki z ośmiornicą... |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-01-30, 22:49
|
|
|
Dzisiaj idąc z kumplem na praktyki natknąłem się na dwóch kolesi słuchających przez głośnik jakiegoś rapu. Chyba coś typu "JP, a jak nie! To Cię zakurwię! Bo każda dupa jest moja, a moja chata jest zajebista jak stodoła!" - Haha Wracając do tych dwóch typków. Mój ziomek "prowokował" mnie, żebym tego mniejszego, mającego ten głośnik i idącego od mojej strony zaczepił z bara; takie głupie zachowanie. Każdy to zna. "Nie woź się gówniarzu, bo to moja ulica!" - wiadomo. A co to się dzieje? Bujając się z głupim uśmieszkiem - oboje jak gdyby "ustąpili" mi miejsca na chodniku! Myślałem, że dojdzie do jakieś konfrontacji czy coś. Że oboje, albo chociaż ten "większy" coś do mnie powie, żebym tak nie robił a tu nic... Troszkę mnie to zaskoczyło, bo strugali takich cwaniaków w dresach i z kapturami na głowie a teraz... nic. Sam nie jestem jakimś dryblasem a tamten był może parę centymetrów większy, więc powinien być bardziej pewien siebie (znając życie... ) , że mi dokopie czy coś takiego.
I tak - oceniam po zachowaniu i wyglądzie. Jak dotąd zauważyłem, że każdy taki cwaniak to tylko małe zagubione dziecko, które chce się pokazać na ulicy, a jak ma przyjść coś konkretnego to tchórzą i już "nie żondzom". W swoim zachowaniem udowodniłem, że niczym nie różnię się od nich? Nie, dlaczego? Ja po prostu chciałem ich sprawdzić i upewnić się w moich przekonaniach, czyli tym, co napisałem przed chwilą.
Ja zawsze mam swoje zdanie i nie schodzę z drogi, którą idę. Może to i głupie, ale mam w dupie czy idzie przede mną banda dresów a ja jestem sam - jestem sobą i nie będę spieprzać na drugą stronę ulicy przed kimś, kto spieprzał by przede mną gdyby szedł sam... -.-
I co to ma do wieku? Że tylko dorośli i ci, którzy utożsamiają się tak na prawdę z tą muzyką powinni słuchać RAPU. Reszta to tylko hejterzy i mało kumaci słuchacze. Oni słuchają a nie słyszą.
Ale ta sytuacja była mocna! |
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): alaTHC |
 |

Stan zjarania:

Poziom: Zapaleniec
|
Dodany: 2012-01-31, 15:56
|
|
|
Masz piwo za opisanie tej całej sytuacji I miło, że lubisz się upewniać w swoich przekonaniach, 5 |
_________________ "Tylko cicho, żeby nikt się nie dowiedział,
Gdyby rap był zbrodnią dożywocie bym siedział" |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-02-01, 16:23
|
|
|
| SłońWSRH napisał/a: |
Jeżeli słuchacz rozumie przekaz tej muzyki, to chyba wiek nie gra roli zbytnio. |
dokladnie tak jest, ale niestety promowane jest czesto gowno nie majace przekazu i dzieciaki szukajce tresci nadinterpretuja proste teksty napisane w pare minut na kolanie w ktorych tak naprawde nic nie ma.
Kosa, jak dla mnie tacy cwaniacy sluchajacy tej muzyki to jak wam pisalem wzcesniej to ludzie ktorzy czesto nie maja wogole stycznosci z tym klimatem i atmosfera agresji. dlatego tego sluchaja bo chca sie z tym utozsamiac bo bycie zlym i agresywnym jest cool. Jak czlowiek dojrzeje to widzi pewne sprawy z innej perspektywy, przestaje byc wszystko obojetne.
to jak z murzynami w stanach, spiewaja o zabijaniu, koksie i interesach a tak naprawde ktory morderca by byl na tyle glupi zeby zaspiewac o tym ze zabjia i puscil to w rozglosniahc na calym swiecie? to bezsens. ale dzieciakom i wielu udziom to imponuje i kupuje te plyty. przeciez to w niektorych stanach skonczylo sie kara smierci lub potrojnym dozywociem, jakby oni byli tacy zli to mysle ze fbi, czy inne sluzby napewno szybko by ich wyeliminowali |
_________________ nowy klip!!!
http://www.youtube.com/watch?v=5myMMH37FN8
http://www.youtube.com/watch?v=likZcRtvq4U
http://www.facebook.com/pages/SaLu/127292937371017 |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-02-01, 20:42
|
|
|
Dużo dzieci w polsce jest wiernymi fanami Firmy, RPK itp. Dla mnie mianowicie to jest żałosne. Coraz więcej tych dresów zabiera się za to i każdy ich tekst jest taki sam np. Jeden dwa jebać psa! Zabierają się za coś o czym nie mają pojęcia. Nie znają ojców rapu Run DMC, Gang starr itp. Dla mnie to jest smutne, że nikt ich teraz nie słucha i nie zna, a 20 lat temu mieli największy szacunek. Dziękuje Peji, że nagrał z Jeru. Trochę odbiegłem od tematu, więc zacznę jeszcze raz. Młodzi osobnicy słuchający rapu nie patrząc na przekaz z tego co widzę tylko po prostu słuchają od tak se "może im się wkręci". Gdy im się już "wkręci" jakaś tam nutka wmawiają sobie, że rozumieją przekaz. Są też inne dzieci które patrzą na przekaz i dostosowują się do klimatu. Mianowicie chodzi mi teraz o te Firmy, RPK, Waszki G itp. Jako że tematyka "JP&HWDP" jest modna w tych czasach w subkulturze, młodzi próbują się do tej grupy dobić gwoździem bez młotka. Widać po nich za bardzo jak próbują się upodobnić do tekstu, przekazu i wzorców. Według mnie w Polsce jest mało prawilnych fanów prawdziwego rapu. Na modzie nie ma już oldschoolu tylko trueschool itp. a szkoda. |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Ksieciu |
 |

Stan zjarania:

Poziom: Pro smoker
|
Dodany: 2012-02-09, 19:07
|
|
|
Nie ma oldschoolu ;< to nie są te czasy wiesz muza na kasecie
To przeszłość ja słucham rapu lat 6 i potwierdzam to że Jp na 100% jest chyba najbardziej utożsamiane z rapem ;/ a tymczasem rap to nie tylko jp itp rap to styl życia |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-02-09, 19:15
|
|
|
| ero95 napisał/a: | | a słucham rapu lat 6 |
ero95
| ero95 napisał/a: | | i potwierdzam to że Jp na 100% jest chyba najbardziej utożsamiane z rapem ;/ a tymczasem rap to nie tylko jp itp rap to styl życia |
Przecież to całe JP było przejściową modą. Teraz o tym nieliczni pamiętają. A jeśli ktoś kojarzy rap z Firmą, to chyba nie słyszał ani jednego kawałka rapowego lub jest po prostu debilem. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-02-09, 19:20
|
|
|
Ha akurat moim zdaniem jp na 100% i inne tracki o tematyce antypolicyjnej są najbardziej utożsamiane z rapem szczególnie dla tych którzy rapu nie słuchają |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-02-09, 19:27
|
|
|
| ero95 napisał/a: | :eek:
Ha akurat moim zdaniem jp na 100% i inne tracki o tematyce antypolicyjnej są najbardziej utożsamiane z rapem szczególnie dla tych którzy rapu nie słuchają |
To tak jakby powiedzieć, że metalu słuchają sami wyznawcy szatana. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-02-09, 19:30
|
|
|
masz rację że to tak jakby tak powiedzieć.
Widzisz są ludzie którzy tak uważają
Wracając do tematu
W wieku szkolnym zauważyłem małe dzieci tedego słuchają |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-02-10, 15:24
|
|
|
| ero95 napisał/a: |
W wieku szkolnym zauważyłem małe dzieci tedego słuchają | Co z tego, że Tedego słuchają? Jak byś mógł dla sprostowania podaj o jaki wiek tych szkolnych dzieci Ci chodzi? Bo nie wiem czy mogę widzieć coś dziwnego z tym, że go słuchają. |
_________________ "Tylko cicho, żeby nikt się nie dowiedział,
Gdyby rap był zbrodnią dożywocie bym siedział" |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-02-10, 17:54
|
|
|
To jest idealny temat na moją historię
Idę pewnego dnia do szkoły ze słuchawkami w uszach. Ktoś do mnie zadzwonił i odłączyłem słuchawki i co słyszę? Sobotę u dzieci sięgających mi do pasa Tak się zdziwiłem, że aż chciałem podejść i powiedź im, że są za młodzi na taką muzę, ale się powstrzymałem. Niby wiek nie ma znaczenia, ale bez przesady. Jak dziecko chodzące do podstawówki słucha o jointach, chlaniu, fajkach, jebaniu policji to trochę m u to na psychę siada. To taka historia była |
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): Ero95, Szopen |
 |

Stan zjarania:

Poziom: Poznaje
|
Dodany: 2012-02-17, 15:40
|
|
|
apropo niszczenia psychiki przez muzykę... Wiadomo że takie dzieci szpanują tym... Nie rozumiem jak muzyka może zniszczyć psychikę jak takie dziecko 9/10 tekstu nie rozumie.... Chcą? niech słuchają, połowa z użytkowników tego forum tak wyglądała w oczach starszych...
Kurwa ludzie czytajcie regulaminy i dopiero piszcie posty! WARN za niekodowanie linkow! |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-02-17, 22:14
|
|
|
| Boyashaka napisał/a: | | Nie rozumiem jak muzyka może zniszczyć psychikę jak takie dziecko 9/10 tekstu nie rozumie.... |
No właśnie o to chodzi, że nie rozumieją tekstu i źle go interpretują |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-17, 20:50
|
|
|
Wiek ma znaczenie, oczywiście.
Ale ze względu na to, że im więcej masz lat na swoim koncie, tym więcej 'znasz', co prawda jest to pojecie względne, ale to już zależy.
Nie można zarzucać dzieciakom, że słuchają tandetnej muzyki, jak np. wczesniej wspomniana Firma - może nie mieli tego szczęścia jak niektórzy, czyli kogoś, kto pokazał by im ambitniejszy rap, a im samym trudno coś takiego znaleźć, bo w tv, na wszystkich vivach czy mtv w tych czasach leci w większości tandetne gówno, więc trudno jest im zacząć.
Oczywiście nie mówię tu o wszystkich młodych słuchaczach - wiadomo, jeden pnie się do góry i szlifuje swój gust muzyczny, a drugi pozostanie przy tym, czym zaczął.
A co do rozumienia tekstu to jest różnie, bo możesz go zrozumieć, a może ci się wydawać, że go zrozumiałeś, a to kolosalna różnica. Z resztą myślę, że sami się o tym przekonujemy jak odsłuchujemy kawałek po kilku latach : ) |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Detonator
|
Dodany: 2012-03-18, 08:56
|
|
|
Co do wieku.. Jak teraz widzę dziewczyny 12-14 lat na koncertach, które tak wiernie słuchają rapu, a nie wiedzą kto tak naprawdę gra i co dokładnie gra to beka zawsze grana |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-19, 20:16
|
|
|
| Cytat: | to beka zawsze grana | Joker, beka beką, ale to jednak trochę smutne |
_________________ I chodź nie raz, los kazał nam w przepaść skakać
My nauczyliśmy się latać. |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Detonator
|
Dodany: 2012-03-19, 20:17
|
|
|
Nie no nawet czasem mnie nie tyle smuci co irytuje, ale co zrobić no.. |
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Fanatyk
|
Dodany: 2012-03-20, 08:49
|
|
|
| Joker napisał/a: | | Jak teraz widzę dziewczyny 12-14 lat na koncertach, które tak wiernie słuchają rapu, a nie wiedzą kto tak naprawdę gra i co dokładnie gra to beka zawsze grana |
3-4 lata temu na koncercie promującym TPWC, support grał jakiś lubelski skład (nie pamiętam w tej chwili), stoją dwie małolatki pod sceną piszczą i w ogóle szał macicy, mój brat do nich "a wy dziewczynki w ogóle wiecie kto dzisiaj gra?" a one "nie, ale może być fajnie" .... |
_________________ I co Ty mi tu, jak Ty nie Ty mi tu. Nawet się nie wpierdalaj jak nie używasz dynamitu!
 |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Odlot
|
Dodany: 2012-03-20, 08:56
|
|
|
Znam takie historie, kiedyś slyszałem że dziewczyna też gdzies tam była na koncercie, spotkała chłopaka, i gdzieś z nim poszła, a koleżanka się jej zapytała gdzie idzie i czy go zna a ona na to "Nie ale może być fajnie" ;/
a tak na poważnie, To zależy też jakiego rapu słuchasz, ja kiedyś słuchałem samego ulicznego, ale uśiwadomiłem sobie że to gówno, w gimie byłem JotPekiem i pierdoliłem wszystko w okól, teraz żałuję... ;/ |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-20, 09:05
|
|
|
| erniszon0202 napisał/a: | | w gimie byłem JotPekiem i pierdoliłem wszystko w okól, teraz żałuję... ;/ |
A kto nie robił głupot w takim wieku?
Pamiętam że moim pierwszym kawałkiem jaki usłyszałam był PeelMotyf - Nie jest tak źle, byłam wtedy w podstawówce, a na TVN w soboty rano leciała lista przebojów z VIVY
Oczywiście fajnie bujało (jak to dzieci - wszystko buja ), niedawno przesłuchałam kawałek i zupełnie inaczej rozumiem cały tekst. |
_________________ I co Ty mi tu, jak Ty nie Ty mi tu. Nawet się nie wpierdalaj jak nie używasz dynamitu!
 |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Odlot
|
Dodany: 2012-03-20, 09:12
|
|
|
JA to chyba Pierwsze slysząłem "Scyzory Scyzoryk tak na mnie wołają, ludzie spoza mego miasta, pewnie oni rację mają bo ja jestem z Kielc i tak już zostanie..." chyba dobrze pamiętam |
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-20, 09:28
|
|
|
Hehehe no Liroy też mi coś świta. Możliwe, że wcześniej słyszałam inne kawałki, ale ten mi utkwił w pamięci, więc traktuję go jako pierwszy |
 |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-20, 10:11
|
|
|
Dla mnie rap to styl życia i myślę ze wiek ma znaczenie właśnie ze względeu na rozumienie tekstu sam wiem po sobie pamiętam jak bylem młodszy myślałem ze wystarczy założyć dres i pic browar i wtedy będę fajny ale wszystko przyszło z wiekiem |
_________________ Bylem jestem bede |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-20, 10:14
|
|
|
| johnek931 napisał/a: | | jak bylem młodszy myślałem ze wystarczy założyć dres i pic browar i wtedy będę fajny |
Niektórzy nadal tak myślą niestety.... |
 |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-20, 10:18
|
|
|
Ale jak dla mnie to oni z ta kultura nic wspólnego nie maja a zachowują się tak dla szpanu |
_________________ Bylem jestem bede |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-20, 19:35
|
|
|
| johnek931 napisał/a: | | Ale jak dla mnie to oni z ta kultura nic wspólnego nie maja a zachowują się tak dla szpanu |
Albo z głupoty... Szkoda, że jeśli się z tego nie wyrośnie można w przyszłości żałować a i skutki takiego zachowania nie ździwią. Wiecie. Monopol i te sprawy. Życzę takim, żeby wzięli się w garść bo marnie się kończy mając takie nastawienie. |
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-20, 21:55
|
|
|
Opiszę sytuację, która mnie spotkała wczoraj w szkole.
Moje gimnazjum połączone jest z mniejszymi klasami, czyli w szkole jest Gim+1-6. Mieliśmy informatykę na sali informatycznej. I patrzę, a tu dzieciak może z 3 klasy włącza Pezeta- Lubię. No kurwa, nie wiem jak może taki mały dzieciak o cyckach i kręceniu dupą słuchać . Podszedłem do niego i się spytałem, czy wiesz kto to Pezet, on odpowiedział:
''nie, ale jak spiewa o cyckach to fajny jest''.
Takie dzieci dzisiaj |
_________________ "Każdy z nas ma własny Mikrokosmos,
każdy z nas ma w sobie ten wewnętrzny głos,
i choć życie to trudne jest rzemiosło,
to wciąż toczy się człowieczy los,"
"Osiedlowy Nakurwiacz Pixeli" |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-25, 13:18
|
|
|
co do tematu Peji i PFK ! ;>
[ Komentarz dodany przez: Joker: 2012-03-25, 15:27 ]
Pierwsze i ostatnie ostrzeżenie. Koduj linki. |
|
|
|
 |
Liz
Kobieta na forum

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-28, 21:04
|
|
|
nie no, jak dla mnie to jest chore.
małe dzieciaki raczej słuchają tego, bo chcą zabłysnąć czy coś w tym stylu. chcą się poczuć silniejsze, fajniejsze?
wg mnie maluchy wgl nie rozumieją sensu takiej muzyki, ani przekazu. w ten sposób pokazują jedynie, że mieszkają na patologicznym osiedlu i mają kontakt ze starszymi kozakami. to jest moje zdanie. sama mieszkam na takim osiedlu i często widzę takie dzieciaki. po prostu szkoda słów... |
_________________ "To moje życie, tak to moja droga
Z uśmiechem budzę się, każda chwila jest nowa
Kreuję rzeczywistość, tworzę te słowa
Miłość, zajawka, talent - to wszystko od Boga" |
|
|
|
 |

Stan zjarania:

|
Dodany: 2012-03-28, 21:08
|
|
|
| Liz napisał/a: | nie no, jak dla mnie to jest chore.
małe dzieciaki raczej słuchają tego, bo chcą zabłysnąć czy coś w tym stylu. chcą się poczuć silniejsze, fajniejsze?
wg mnie maluchy wgl nie rozumieją sensu takiej muzyki, ani przekazu. w ten sposób pokazują jedynie, że mieszkają na patologicznym osiedlu i mają kontakt ze starszymi kozakami. to jest moje zdanie. sama mieszkam na takim osiedlu i często widzę takie dzieciaki. po prostu szkoda słów... |
A ja mieszkam na wsi i u mnie się słucha Disco - Polo, ew. piosenek z Must Be The Music Ale nieraz jak pojadę do kumpla na śląsk i widzę jak grupka dresów buja się z Ciemną Strefą na telefonie, to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać |
|
|
 |

Stan zjarania:

Poziom: Holender ;)
|
Dodany: 2012-03-28, 21:53
|
|
|
Napiszę tak, dzieciaki od zawsze będą kierować się tym co jest bardziej "fajne" czyli nielegalne, niebezpieczne, groźne - przynajmniej w ich mniemaniu. Dlatego zaczynają słuchać piosenek o ziółku, jebaniu policji czy życiu ulicy. Ale z czasem, w miarę upływu lat to wszystko zaczyna się normować. Człowiek im starszy tym bardziej świadomy. Myślę, że okres słuchania takiego rapu o jakim wyżej napisałem trwa do momentu ukończenia gimnazjum. Potem zaczynamy myśleć coraz bardziej racjonalnie i słuchać ambitniejszych utworów z tego gatunku. Sam zaczynałem słuchać tej muzyki od takich piosenek, których bym sobie teraz w życiu nie puścił. Co prawda nie bujałem się z nimi jak pierdolony Rezus, cytując klasyka, ale w ten sposób to poznawałem. W końcu nadszedł taki moment, w którym wynajdowałem sobie coraz to ambitniejsze tracki i zacząłem się trzymać pewnych norm ustalonych przeze mnie.
Także nie możemy do końca potępiać tych dzieciaków za to, że słuchają jakiegoś shitu, bowiem 8 na 10 z nich w przyszłości zmądrzeje i będzie słuchać czegoś ambitniejszego. Powinniśmy się cieszyć, że mają jakąś tam zajawkę na rap. Ta zajawka w przyszłości ulegnie modyfikacji. No oczywiście są takie przypadki gdzie człowiek ma po dwadzieścia parę lat i nadal słucha muzyki, którą jarają się dzieciaki. No ale jak wiadomo każdy ma inny tok rozumowania i sam wybiera co jest dla niego dobre. |
|
 |
| rap, wiek |
 |
|
|